Transport

BERD acordă 10 milioane de euro Macedoniei pentru îmbunătățirea coridorului european de transport

BERD finanțează modernizarea rețelei rutiere din FYR Macedonia pentru a contribui la îmbunătățirea infrastructurii de transport a țării și la stimularea economiei naționale. Un împrumut de 10 milioane de euro pentru guvernul macedonean va finanța construcția unei părți din coridorul VIII rutier care traversează țara, o lungime de 13 km de șosea cu două benzi între Kriva Palanka și Deve Bair lângă granița cu Bulgaria. Coridorul VIII face parte din Rețeaua de bază a Balcanilor de Vest și o extensie orientativă a rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Proiectul va îmbunătăți legăturile economice ale țării cu Uniunea Europeană prin Bulgaria, învecinată cu UE. Împrumutul senior al BERD se extinde la întreprinderea publică pentru drumuri de stat, o întreprindere de stat situată în Skopie și responsabilă de rețeaua rutieră a țării.

Uniunea Europeană este partenerul strategic al BERD în dezvoltarea coridorului VIII al drumului. Un grant de investiții de 2,6 milioane EUR va fi prevăzut pentru proiect prin Cadrul de Investiții pentru Balcanii de Vest (WBIF) în decembrie 2018. Fondul Special al Acționarilor (FSF) al BERD va oferi sprijin de cooperare tehnică pentru a pregăti un plan corporativ pentru companie și pentru a asista unitatea de implementare a proiectului.

Beneficiile proiectului includ sprijinirea companiei de drumuri de stat pentru a deveni mai competitivă, ajutând-o să elaboreze un plan corporativ pentru a-și spori eficiența. Îmbunătățirea drumului va crește calitatea serviciilor de transport pentru persoane și bunuri și va stimula dezvoltarea economică și integrarea regională a Macedoniei. BERD a investit 30 de milioane de euro în Coridorul VIII și 117 de milioane de euro până în prezent în Coridorul X. Cu 112 proiecte în Macedonia până în prezent, BERD a investit 1,788 milioane de euro în țară.Foto: Pixabay

155 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *