Mijloacele de transport articulate revin în București la peste 10 ani de când au circulat ultima dată
Bucuresti

Mijloacele de transport articulate revin în București la peste 10 ani de când au circulat ultima dată

În urmă cu 10 ani când au fost achiziționate troleibuzele Irisbus Citelis, au fost retrase din circulație toate troleibuzele produse la fosta uzină DAC/Rocar până în anii 90, acestea fiind mult depășite din toate punctele de vedere. Odată cu această retragere au dispărut din oraș și ultimele mijloace de transport articulate, cu lungimea de aproximativ 18 metri și 4 uși de acces. Ultimele troleibuze de acest tip au circulat pe liniile depoului Bucureștii Noi, în special 97, în zonele Bucureștii Noi, Grivița și Gara de Nord. Anterior au circulat și în cartierul Berceni, pe linia 76, de unde au fost transferate treptat către depoul liniei 97, Bucureștii Noi. Iar în luna noiembrie a acestui an vom vedea din nou autobuze articulate pe liniile de transport public din București, dar cu multe diferențe față de acum 10 ani. Comunistele troleibuze DAC/Rocar articulate, una din realizările de marcă ale epocii comuniste, erau niște epave pe roți, fără o întreținere corespunzătoare și fără a mai exista toate piesele necesare pentru ele, au fost casate în totalitate odată cu venirea celor 100 de troleibuze moderne Irisbus Citelis. Mai jos, câteva imagini cu troleibuzele articulate DAC pe linia 97 în zonele Basarab și Străulești.

La 10 ani de la dispariția acestora, PMB și STB au realizat licitația pentru un număr de 400 de autobuze noi, dintre care 30 sunt modelul de 18 metri, autobuze pe care le vom vedea pe câteva trasee importante ce leagă orașul de Aeroportul Otopeni și parcurg mai multe cartiere importante din zona centrală și de nord a orașului. Noile autobuze Otokar Kent de 18 metri vor intra în exploatare în luna noiembrie, deschizând din nou era vehiculelor articulate, de capacitate mare, în București. Necesitatea acestora este clară, dar trebuie să vină la pachet cu un set de facilități care să permită obținerea performanței maxime pe rutele unde vor circula – culoare unice și semaforizare dedicată pentru autobuze.
Mijloacele de transport articulate revin în București la peste 10 ani de când au circulat ultima dată
Foto (c) Otokar RomâniaFoto: Andrei Marian

992 Vizualizări

One comment

  1. Ele revin, dar sa vedem daca o sa mai cumpere articulate in viitorul apropiat, la un numar de 30 pare mai mult a experiment decat a un “comeback” adevarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *